Van Houten

Tuinontwerp, Aanleg & Advies

06 1405 0023

Tuinontwerp in Friesland

Wilt u een prachtige tuin aanleggen, maar wilt u van te voren weten hoe deze er in realiteit uit komt te zien? Dat kan bij Van Houten Tuinontwerp & Advies! Bekijk direct de mogelijkheden of vraag een vrijblijvende offerte bij mij aan. Ik zal u dan zo spoedig mogelijk een offerte toesturen van mijn tuinontwerp in Friesland.

Bekijk onze tuinontwerpen

Strak en praktisch

Gelegen aan een drukke weg, waren de wensen van de klant voor onderhoudsvriendelijke voortuin met voldoende parkeerruimte en ruimte om te keren op eigen terrein. Een lindeboom en enkele conifeerhagen moesten behouden worden. Met een diepe achtertuin met voldoende werk, moest het werk in de voortuin worden geminimaliseerd. Daarbij is gebruik gemaakt van dode materialen en vakbeplanting die volledig dicht groeit. En gezien de klant van water hield moest er ook een waterelement worden toegevoegd. Door gebruik te maken van diagonale lijnen wordt de diepte versterkt en werd er voldoende parkeer en keer ruimte gecreëerd.

Diagonale lijnen

Een ontwerp met diagonale lijnen. Deze lijnen zorgen ervoor dat er meer diepte in de tuin komt. Er is gebruik gemaakt van duurzame materialen. De plantvakken zijn omrand door lariksbalken, de afscheiding met de buren bestaat uit een grindschutting met grof Limburgs grind. Ditzelfde grind is in een van de plantvakken gebruikt. De beplanting is onderhoudsvriendelijk. Een jaarlijkse voorjaars snoei volstaat. Eenvoud zorgt voor rust. Het terras boven is verhoogd. De aanleg is vorig jaar uitgevoerd in samenwerking met P. de Boer Hovenier.

Duurzame voortuin

Dit ontwerp is gemaakt met het oog op weinig onderhoud en duurzaamheid. Door het gebruik van duurzame materialen en beplanting is er weinig onderhoud aan de tuin. Een voorjaarsnoei volstaat, wel regelmatig controleren op ongewenst kruid. Ook dient gelet te worden op de bestrating (tegel 60x60 Alto betonkleur met facet) , deze heeft een makkelijk schoon te maken oppervlak. Hierdoor krijgt aanslag weinig kans. De beplanting bestaat uit oude fruitbomen (Pyrus communis), door hergebruik duurzaam. En flowercarpet rozen (Rosa ‘Lichtblick’) die een half jaar kleur geven aan de tuin. Voor bodembedekking is gekozen voor Frans boomschors, een afval product en Basalt breuksteen 60-180mm. De border voor de oude fruitbomen wordt gevormd door lariksbalken, die boven de grondhangen d.m.v. hardhouten piketten. De tuin krijgt een tijdloze sfeer en kan nog jaren vooruit.

Renovatie achtertuin

Deze achtertuin is gerenoveerd in 2014. De vijver heeft een nieuwe rand gekregen, er is nieuwe bestrating gelegd en zijn bloeirijke borders aangelegd. Het houten (bamboe) terras bestond al. Het pad naar het andere verhoogde terras bestaat uit een tijdloze donkergrijze tegel. De hagen rondom het terras zorgen voor ruimtelijk effect. De beplanting in de borders zorgen het hele jaar voor kleur en bloei en bestaan uit: Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’ - Chinees prachtriet, Anemone hybrida ‘Pamina’ - Herfstanemoon, Bergenia ‘Baby Doll’ - Schoenlappersplant, Pennisetum alop. ‘Little Bunny’ - Lampepoetsersgras, Panicum virgatum ‘Squaw’ - Vingergras, Spiraea japonica ‘Albiflora’ - Spierstruik, Geranium maculatum ‘Espresso’ - Ooeivaarsbek

Het prachtriet en vingergras zijn ook verwerkt in het mijnsteen rondom de vijver.

Kare-san-sui-tuin

De letterlijke vertaling is droge berg watertuin. Dit type Japanse tuin is een combinatie van een theetuin en een Zen tuin. In deze tuinen komt geen water in de vorm van vijver of beekje voor. Alles, wat water zou kunnen zijn, wordt gesymboliseerd in grof en fijn grind. Dit grind wordt dan wel of niet in golfpatronen geharkt. De vijver, IKI is dan in de vorm van een vijver grind. Wel worden grote stenen gebruikt, zoals in de Zen tuin. De beplanting heeft vaak ook een symbolische waarde. Deze kan dan in de vorm van de aanwezige stenen zijn gesnoeid. Het enige water, wat er in voor kan komen is in de vorm van een TSUKUBAI, een waterelement voor de symbolische reiniging. Het ontwerp is een moderne vrije vertaling hiervan.

Chaniwa

De theetuin of chaniwa. De theetuin is in principe een Japanse tuin met een pad dat naar het theehuis leidt. Tijdens deze wandeling is het de bedoeling dat men de geest leeg maakt en het dagelijkse leven even vergeet. Het pad heeft meerdere bochten, zodat men door de afwisselende beplanting steeds een ander tafereel tegenkomt. Op deze manier kan men de geest leeg maken en is men klaar voor de theeceremonie wanneer het theehuis eenmaal is bereikt.

In deze tuin is gebruik gemaakt van de volgende beplanting: Ginkgo biloba - Japanse notenboom, Fagus sylvatica ‘Dawyck Purple’ - Rode zuilbeuk, Cornus kousa var. Chinensis - Kornoelje (niet op afbeelding zichtbaar), Acer palmatum ‘Sangokaku’ - Japanse esdoorn, Rhododendron nakaharae ‘Wombat’ - Azalea, Acer palmatum ‘Orange Dream’ - Japanse esdoorn (niet op afbeelding zichtbaar), Astilbe chinensis ‘Pumila’ - Spirea, Acaena buchananii - Stekelnootje, Athyrium niponicum ‘Pictum’ - Japanse varen, Sagina subulata   - Sterretjesmos

Kleine achtertuin

Deze achtertuin was toe aan verandering. De kinderen waren inmiddels tieners en maakten als kinderen geen gebruik meer van de trampoline en rekstokken. Het moest een tuin worden om in te genieten met weinig onderhoud. Tevens een plek uit de wind en overkapt om zomers tot in de late uurtjes te genieten. Ook een plek in de ondergaande zon is gecreëerd op de vlonder voor het tuinhuis. Tevens kan hier de was worden opgehangen. Er zijn vier plekken gemaakt waar men kan zitten. Geen grote terrassen, maar een tuinfeest is mogelijk. De beplanting geeft het hele jaar kleur met bloei van februari tot november.

De zwemvijver, een tevreden klant

Tijdens diverse gesprekken zijn een aantal punten naar voren gekomen die terug moesten komen in het ontwerp. Men wou graag een zwemvijver. Ook moest er een serre komen, deels om zelf van te genieten, maar ook als showmodel voor klanten. Rekening diende gehouden te worden met het draaien van vrachtwagens op eigen terrein. Ook moest de beplanting voor weinig onderhoud zorgen, liever meer maaien dan schoffelen om het zo maar te zeggen. Een toegang voor de grasmaaier vanaf het parkeerplek, zodat er geen gras op de bestrating komt.

Hoe is dit alles geïntegreerd in het ontwerp? De serre is gesitueerd in het noordoostelijke deel van de tuin. Toch zou men kunnen genieten van de zon aan de zuidzijde van de serre, er is een ruimte van twee meter. Dit maakt het schoonmaken rondom de serre ook makkelijk. Voor de serre leidt de vlonder naar de ruime zwemvijver. In de zwemvijver is het helofytenfilter opgenomen. De stapstenen in de vijver zorgen ervoor dat vanaf die kant ook onderhoud aan de beplanting plaats kan vinden, tevens zorgt het voor een speels effect. Dit effect komt terug in het pad wat vanaf het terras leidt naar de serre. Het pad vanaf de parkeerplaats naar het terras en het terras zelf zijn ruim van opzet. In een grote tuin als deze kan dit gemakkelijk worden toegepast. De beplantingsvakken zijn zo gesitueerd dat men met maaien geen last heeft van moeilijke hoeken. Met de maaier kan men vanaf het parkeerplaats het terrein betreden en voor het huis weer verlaten. Vanwege de jonge kinderen is dit deel van de tuin met hekwerk afgesloten. Dit hekwerk past bij het landschap en kan later worden weggehaald. Men kan ook nog de keuze maken dat aan het begin van het pad te plaatsen, dan is de gehele tuin afgesloten.

Onderhoudsvriendelijke tuin

Onderhoudsvriendelijk was de opdracht voor deze tuin. Met twee drukke banen kun je kiezen voor gras of grind. Ook aan grind zit onderhoud. Er komt aanslag op en het moet zo nu en dan omgeharkt worden om het mooi te houden. In het grind zal ook onkruid komen. Bij gras moet je 30 tot 40 keer per jaar maaien. En dat is alleen maaien. Daarnaast zijn er twee labradors die graag mogen graven. Dat zullen ze in het grind minder snel doen. De haag is een bestaande haag van laurier, die een groene muur vormt wat afsteekt bij het donkere grind. Groepen van zuilbeuken en een Japanse esdoorn vormen de kleurelementen in het grind. In het voorste deel komen twee bakken met oude fruitbomen. Om te voorkomen dat overal grijze verharding komt, wordt met vlonderhout gewerkt. Ook de tegels in het terras achter steken mooi af bij de antracietkleurige klinkers en passen bij de gevelsteen. Achter wordt meer geleefd en is ook meer spanning te vinden. Zo is er een vijver gesitueerd met een zichtlijn vanuit de woning. In bakken komt beplanting die past bij deze strakke woning en tuin. Gebruikte beplanting: Rode zuilbeuk, Groen zuilbeuk, Japanse esdoorn, oude fruitbomen, Chinese kornoelje, Klimhortensia, Blauwe ooievaarsbek en Chinees prachtriet.

Landschapstuin

Dit ontwerp is gemaakt bij een woonboerderij, waarin ook een bedrijf is gevestigd. Met een jong gezin is er voldoende ruimte om te spelen met het grote gazon achter en naast de boerderij. De borders passen bij een boerderij. De beplanting past er voor het grootste deel ook bij, maar er is vooral naar het onderhoud gekeken. Het zijn allemaal heesters die één keer per jaar een snoeibeurt nodig hebben. Hiervoor is gekozen, omdat bij het gebruik van vaste planten meer onderhoud komt kijken. De afscheidingen bestaan uit conifeerhagen, klimop en beukenhagen. Langs de oprit staan ook nog leilindes. In de toekomst zal er een tuinhuis achter op de tuin worden geplaatst. Hier is in het ontwerp rekening mee gehouden.

Voldoende speelruimte

Tijdens het gesprek kwam naar voren dat er drie kinderen zijn met een gemiddelde leeftijd van 5 jaar. Graag een moderne tuin met voldoende mogelijkheid om te zitten. Een trampoline en een overkapping zijn gewenst. Verder borders met strakke belijning en geen planten die geel of oranje bloeien. De kliko’s graag wegwerken en een plaats voor de droogmolen. De bestrating het liefst uit tegels.

In het ontwerp is rekening gehouden met de wensen van de klant. Het terras bij de keuken heeft dezelfde grootte als nu. Met een tuinset zoals ingetekend heb je die ruimte ook wel nodig. Dit terras zal ook de meeste zon vangen. Echter de bomen van de achterbuurman zullen ook voor schaduw zorgen gedurende een groot deel van het jaar. Achter op de tuin is een overkapping van 3x5m gesitueerd. Hier is een loungeset en enkele statafels ingetekend om de ruimte te beoordelen. Men staat natuurlijk vrij een andere maat te kiezen. Naast de overkapping ligt de ingegraven trampoline, met voldoende ruimte rondom om zacht te vallen. De richting van de trampoline geeft beter zicht vanuit huis en vanaf terras. Langs weerszijden van de tuin zijn borders gecreëerd. Door een strak blok of opsluitband te gebruiken, blijft de grond in de border en maai je de planten niet stuk met de kantjesmaaier. De beplanting zorgt het hele jaar voor kleur, zowel met bloei als met blad. De haag en Skimmia blijven staan, de rest van de beplanting past niet meer bij de tuin. De kliko’s worden achter de garage weggewerkt met een rode beukenhaag. De droogmolen blijft in het gras staan.

Contactgegevens

Dr. Postmastraat 17
9285RG Buitenpost

T.: 06 1405 0023

E: info@vanhoutentuinontwerp.nl

 

Sponsor van:

Bel mij terug

Voer a.u.b. uw naam in
Voer alstublieft een geldig telefoonnummer in.
Vul alstublieft een bericht in.